БНТ Трима от петимата обвиняеми за шпионаж в полза на Русия остават за

...
БНТ
Трима от петимата обвиняеми за шпионаж в полза на Русия остават за
Коментари Харесай

Трима са вече шпионите, за които решиха да останат ареста

 БНТ Трима от петимата обвинени за шпионаж в интерес на Русия остават за непрекъснато в ареста. Софийският военно-апелативен съд удостовери задържането под стража на  заместник-началника на бюджетната дирекция в Министерството на защитата полковник Петър Петров, началника на класифицираната регистратура на Народното събрание Любомир Медаров и на Димитър Влахов, чиновник на Военното разузнаване.

Решението е дефинитивно, изясни военният прокурор Елин Алексов. Предстои правосъдният състав да се  произнесе по жалбите против задържането им под стража и на останалите двама обвинени в шпионаж в интерес на Русия.

Четири нови тома доказателства внесе прокуратурата преди началото на правосъдните съвещания по ограниченията за неотклонение, които се гледат поотделно, макар че военното обвиняване твърди, че проверява група за шпионаж.

В материалите има и преразказ на подслушвани диалози от килиите на арестуваните. Според свидетелските показания те са се договоряли какви показания да дадат пред проверяващите.

Според юристите на Петров и Медаров нищо от това не уличава клиентите им в шпионска активност.

" Новите доказателства единствено поддържаха обоснованото предположение и заплахата да се укрие обвиненият, допълват доказателствата от преди този момент за шпионската му активност. Има данни, че той е събирал класифицирана информация от работното си място и новите доказателства просто поддържат авансово събраните " – по този начин в резюме заключи наличието на новите доказателства, представителят на обвиняването - военният прокурор Стоян Лазаров, по отношение на потвърждаването на най-тежката мярка за неотклонение за Петър Петров.

" По това дело не е обяснен предметът на закононарушението " шпионство ". В Закона за отбрана на класифицираната информация категорично е посочено критериите и типовете класифицирана информация. И към сегашния миг не е ясно тази информация, която от прокуратурата се претендира, че е събирана от нашия подзащитен, какво съставлява ", съобщи някогашният боен арбитър, в този момент юрист на Петър Петров - Петър Петков, който твърди, че основен  недостиг на следствието е, че липсва изясненост за главния предмет на шпионството:

" Аз персонално не съм осведомен с доказателства за предаване на информация на съветското посолство “.

Адвокатът на шефа на отдела за класифицирана информация към Народното събрание Любомир Медаров - Васил Василев, уточни, че без доказателства клиентът му е арестуван под стража:

" Към сегашния миг аз не знам за каква държавна загадка той е в ареста. Господин Медаров няма защо да се договаря. Не му се постанова. Не е в скица. Моят подзащитен няма обвинявания да е предавал на някого нещо…Спокоен съм за нататък, рано или късно нещата ще излязат нескрито, само че е неприемливо за мен при такава липса на доказателства да се отива към най-тежката мярка за неотклонение. “

Военният прокурор Елин Алексов отхвърли коментар по детайлите на обвиняванията, само че оцени като верни правосъдните решения:

" Считам го за вярно, тъй като е тежко съзнателно закононарушение, осъществено от проведена група. И като офицер въобще не се гордея, че различен офицери са си предали страната “.

Първото съвещание стартира преди 10:00 ч. през днешния ден. Малко преди 12:00 ч. правосъдният състав се отдръпна да мисли върху определението точно поради новите доказателства, които са два тома очевидни и два тома секретни. Това наложи забавянето на правосъдните съвещания, защото юристите трябваше да се срещнат с тях.

Заради класифицираната информация, която се съдържа по делото, ограниченията за неотклонение се гледат при закрити порти, а публицистите се позволяват в правосъдната зала единствено, с цел да чуят определението на военните съдии.

По-късно от другите е пристигнало настояването за по-лека мярка и на така наречен резидент Илия Илиев, който е някогашен началник във военното разузнаване, тъй че към момента не е  ясно дали и неговата мярка ще се гледа през днешния ден.

В правосъдната зала се явяват прокурори, както от Военно-окръжната прокуратура, по този начин и от Военно-апелативната прокуратура.

Петима от 6-имата упрекнати в шпионаж за Русия обжалваха задържането си под стража, което първоинстанционният военно-окръжен съд им наложи след 23-часов правосъден маратон, завършил в ранните часове в понеделник. За шестия от групата за шпионаж прокуратурата не изиска задържане под стража, откакто той направил цялостни признания.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР